Thursday, January 14, 2010

Gdje trčati?



Prednost bavljenja trčanjem je što trčati možete bilo gdje. Za početnike je možda najbolje da počnu s trčanjem na atletskoj stazi dok ne savladaju osnovne principe i tehnike trčanja. Na atletskoj stazi možete vrlo lako izračunati udaljenost koju ste pretrčali.

Najbolje podloge za trčanje su one prirodne. Travnata podloga je najbolja jer je mekana i ublažava udarac stopala o tlo. Slijede zemlja, šumski put, makadamski put, a tek na kraju dolaze beton i asfalt, jer su to najtvrđe podloge koje najviše smetaju našim koljenima.
Pazite kada trčite po travi i šumi, jer se u travi ili ispod šumskog lišća mogu kriti izbočine i rupe na kojima možete ozlijediti / istegnuti skočni zglob ili koljeno.

Također, ne preporuča se ni trčanje ulicama jer na ulici niste sigurni (udar vozila), a i zrak je zbog količine ispušnih plinova iz vozila znatno onečišćen.

Kada postanete "pravi trkač" onda možete sudjelovati u organiziranim utrkama diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Utrke su otvorene za sve i za nastup na njima ne morate biti član nekog kluba. Za nastup na većini utrka plaća se startnina koja u prosjeku u Hrvatskoj iznosi oko 70 kn.

izvor: www.utrke.net

No comments:

Post a Comment